כמו בכל ניתוח, גם ניתוח הגדלת חזה טומן בחובו סיכונים מסוימים ותופעות לוואי אשר עשויות להופיע. כיוון שמדובר בניתוח נפוץ ביותר אשר מבוצע כבר שנים רבות, שכיחותם של סיכונים בניתוח הגדלת חזה ירדה מאוד, אך עדיין עלייך להיות מודעת לתופעות הלוואי והסיכונים הקיימים בביצוע ניתוחים פלסטיים מסוג זה.
| | | 1 | | | |
| |
|
דימומים ושטפי דם, נפיחות וזיהומים כתוצאה מהניתוח
שכיחות תופעות אלו קטנה מאוד ומגיעה לעד כחצי אחוז. במקרים נדירים עשוי להיווצר זיהום חריף אשר מצריך את הוצאתו של השתל למספר חודשים, או דימום מאסיבי סביב השתל (לרוב מתרחש ב 12 השעות הראשונות לאחר ניתוח הגדלת חזה וגורם לנפיחות בשד), מצב זה מצריך כניסה נוספת לחדר הניתוח. ישנם רופאים הנוהגים לתת אנטיביוטיקה (דרך הוריד או הפה) לפני או אחרי ניתוח הגדלת חזה על מנת למנוע זיהומים.
דליפה מהשתל
כיום הסכנה לדליפת סיליקון בחזה הצטמצמה ביותר והפכה לנדירה, וזאת בזכות המעבר לשימוש בחומרים איכותיים יותר ובג'ל צמיג יותר (קוהסיבי), אשר אינו אמור לדלוף גם כאשר קיים קרע. ובכל זאת, במקרים נדירים עשויה להיות דליפה מהשתל לאחר ניתוח הגדלת חזה בסיליקון המתבטאת בשינוי צורתו של השד או הופעת גוש בצמוד לשתל. על מנת להיות בטוחים באופן חד משמעי כי מדובר בדליפה מהשתל, ניתן לבצע בדיקת MRI. בדיקת אולטרה סאונד יכולה גם כן להצביע על דלף מהשתל, אך אינה מדויקת וחד משמעית כמו בדיקת ה MRI. במידה וקיימת דליפה מהשתל, יש להחליפו.
צניחת שדיים
זהו תהליך טבעי המתרחש אצל רוב הנשים אשר עוברות הגדלת חזה. ישנן נשים שאצלן הצניחה תהיה קלה ביותר וכלל לא תורגש, ואילו ישנם נשים שיחוו צניחה משמעותית של השדיים. מי שעברה הגדלת חזה ובחרה בשתל גדול, מטבע הדברים צניחת השד אצלה עשויה להתרחש מוקדם יותר ובצורה משמעותית יותר, במידה וישנה צניחה משמעותית, ניתן לתקנה ע"י ביצוע הליך של הרמת חזה.
שינוי בתחושה
לאחר ניתוח הגדלת חזה קרוב לוודאי שהתחושה באזור השד, בעיקר בפטמה ובחתך, תהיה שונה מהתחושה שלפני הניתוח. לרוב, מדובר בחוסר תחושה או רגישות יתר, כאשר התחושה הרגילה חוזרת כעבור מספר חודשים. במקרים מעטים התהליך עשוי להימשך עד שנה וחצי. במקרים נדירים ביותר עלול להיות נזק בלתי הפיך לתחושה בפטמה.
שתלים וסרטן
בעבר היו שמועות וחששות כי השתלים המשמשים לניתוח הגדלת חזה עשויים לגרום לסרטן השד. לאחר ביצוע מחקרים ובדיקות מקיפות, לדברי הרופאים, השתלים בטוחים לשימוש ולא נמצא קשר בין שימוש בשתלי סיליקון לבין מחלת הסרטן. בדיקת ממוגרפיה - כיוון שהשתלים עשויים להפריע מעט בבדיקה, יש ליידע את הבודק בהמצאם של השתלים שכן אז תבוצע הבדיקה באופן מעט שונה ודקדקני הרבה יותר, על מנת להבטיח כי השתלים לא יסתירו אזורים כלשהם בשד. במידה וקיים חשד כלשהו או שהשתל, מסיבה כלשהי, בכל זאת מפריע להליך התקין של הבדיקה, ניתן לבצע בדיקת אולטראסאונד או MRI שבהן השתל כמעט ואינו מפריע כלל.
התקשות/התכווצות קופסית
זוהי תופעת הלוואי המוכרת ביותר לאחר ניתוח הגדלת חזה. אצל חלק מהנשים לאחר הניתוח נוצרת מעטפת סביב השתל, זוהי תופעה טבעית שנוצרת כאשר מכניסים לגופנו גוף זר. לעיתים, מעטפת זו מתעבה, מתקשה או מתכווצת, וגורמת לתחושת אי נוחות ולהתקשות של השד. יחד עם זאת, מדובר בתופעה שאינה מסוכנת. בעבר תופעה זו היתה מופיעה בשכיחות גבוהה לאחר הגדלת חזה, אך כיום, בזכות מעבר לשימוש בחומרים משופרים, שכיחות התופעה ירדה מאוד. בעבר, תופעת התקשות הקופסית לאחר ניתוח הגדלת חזה הופיעה אצל כ 20% מהמנותחות ואילו היום ירדה שכיחות התופעה לעד 3% בלבד מהמקרים. לרוב, סימנים לתופעת ההתקשות יראו כבר בששת החודשים הראשונים שלאחר הניתוח, אך יכולים להופיע גם שנים לאחר מכן. הגורם לתופעה עדיין לא ידוע. מה ניתן לעשות על מנת לצמצם את הסיכוי להופעת תופעה זו? ניתן לבצע מסז' אשר יעזור במניעת התקשות הקופסית.
המנתח ינחה אותך בדבר אופן עשיית המסז' (שהוא למעשה סדרת תנועות קצרה – עד כשלושים שניות). את המסז' עליך לבצע בין פעמיים לשלוש פעמים ביום. מטרת העיסוי הינה הזזתו של השתל בתוך הכיס בו הוא מונח, על מנת שאותו כיס ישאר רחב וכך השד ישאר גמיש ובעל מקום תנועה ותמנע ממנו תופעת ההתקשות. בהדרגה תוכלי לעבור למסז' אחד ביום. ישנם רופאים הממליצים להמשיך במסז' אחד ליום למשך שנים רבות, ויש אחרים שטוענים כי ניתן להפסיק לאחר מספר חודשים-שנה. כאשר ישנה התקשות אשר גורמת לשד להיות מעט קשיח יותר, ולתחושת אי נוחות קלה, אין כל סיבה להתערבות כירורגית. התערבות כירורגית (הוצאת השתל הרחבת הכיס בו יושב השתל והחזרתו) תשקל במקרים קיצוניים בהם ישנה התקשות חריפה של השד ושינוי בצורתו בעקבות ניתוח הגדלת חזה. ישנם רופאים המנסים לפני ההתערבות הכירורגית לבצע לחיצה ועיסוי לשדיים, ובמידה ואין שיפור לאחר מס' פעמים ספורות, פונים לדרך הכירורגית.
הנקה
בשכיחות נמוכה עשויה להיות פגיעה ביכולת להניק לאחר הגדלת חזה. בנוסף, יש לקחת בחשבון כי הנקה ממושכת עשויה לפגום במראהו של השד.
בשתלים אנטומיים קיים סיכון קטן ביותר שהשתל יסתובב בתוך השד ויגרום לשינוי צורתו של השד.
פטמות בולטות
ישנם מקרים בהם לאחר ניתוח הגדלת חזה, הפטמות בולטות מאוד, דבר העשוי להפריע אם הנך נוהגת ללכת ללא חזייה. ניתן לפתור בעיה זו ע"י שימוש במדבקות משי המיועדות לשם כך.
הפרעות בריפוי הפצע והשד
הצטלקות לא תקינה, פתיחה של שולי הפצע, הופעה של קפלים או גלים בעור, שינויים בגובה השתלים.
במידה ולאחר ניתוח הגדלת חזה מופיעים התסמינים הבאים, עליך לפנות מיידית לרופא: שינוי משמעותי בתחושה בשד, נפיחות, כאב או רגישות יוצאי דופן, שינוי צורה, קשיים בנשימה, פצעים על החזה, חום, דלקת או אדמומיות. תמיד נכון להשוות שד אחד לשני, במידה והנך מבחינה בשינוי כלשהו יוצא דופן בשד אחד לעומת השני, יש לפנות לרופא.