מתיחת בטן או בשמה הרפואי אבדומינופלסטיה, הינה הליך כירורגי נפוץ ליצירת בטן מתוחה אשר רבים טועים לחשוב כי הוא הדרך הקלה לרדת במשקל. למעשה, ניתוח מתיחת בטן הוא ניתוח פלסטי מורכב שמטרתו להצר את היקף הגוף ולשנות את צורתו בלבד, ולכן הוא מתאים דווקא לאוכלוסייה שאינה סובלת מעודף משקל גדול, אלא לאלו הסובלים מהצטברות שומן ועור עודף באזור הבטן, השואפים להיפטר ממנו באופן נקודתי והנמצאים בכושר טוב יחסית.
| | | 1 | | | |
| |
|
הניתוח מתאים במיוחד לנשים לאחר הריונות (הוא אינו מומלץ לנשים אשר רוצות להרות לאחריו, שכן תוצאות ניתוח מתיחת בטן הפיכות) ולאנשים שאיבדו כמות גדולה ממשקל גופם וכעת עורם ושרירי בטנם רפויים יתר על המידה והסיכוי שיתכווצו שוב באופן טבעי - קלוש. כמו כן ההליך מתאים גם לאוכלוסייה מבוגרת שעורם איבד מגמישותו.
בארצות הברית, בעוד ניתן להבחין במגמת ירידה בביצוע ניתוחים פלסטיים מסוימים, ישנה דווקא עלייה מתמדת במספר מתיחות בטן. בשנת 2005 למשל, נעשו בה כ-130,000 מתיחות. ניתוח מתיחת בטן הוא הליך פופולארי ללא ספק, אך דווקא משום כך יש להיכנס אליו בעיניים פקוחות, תוך הבנה כי הוא מהווה רק חלק מהפתרון לבעיה ולא הפתרון כולו.
אדם המעוניין לעבור ניתוח מתיחת בטן, ייקבע פגישה עם מנתח פלסטי, ובה יבדוק הרופא את כשירותו לניתוח, את ההיסטוריה הרפואית, יבחן את רמת הצטלקות העור ואף את הרגלי העישון שלו. חשוב לציין כי למעשנים שבינינו צפוי זמן החלמה ארוך יותר וסיכויים גבוהים יותר לפתח סיבוכים בעת ניתוח מתיחת בטן. על כן מומלץ שלא לעשן לפחות שלושה שבועות לפני ואחרי הניתוח.
במהלך הפגישה עם המנתח הנבחר, ייבחנו גם האפשרויות השונות העומדות בפני המטופל הפוטנציאלי, תוך התאמת הפרוצדורה המתאימה לו ביותר. כך, ייתכן כי מתיחת בטן מלאה אינה נדרשת, אלא רק מתיחה חלקית (זו המכונה "מיני") שבה מותחים את החלק התחתון של הבטן בלבד, או למשל ייתכן כי שאיבת שומן היא האופציה העדיפה, במידה ומצב העור של המטופל תקין ואלסטי. בכל מקרה, אין לנסות ולשלב בין ניתוח מתיחת בטן ושאיבת שומן, שכן העור עלול להנזק באופן תמידי בשל כך.
לאחר התאמת הטיפול יש לבצע מספר בדיקות, כגון צילום חזה, אק"ג ובדיקת דם, ולעיתים גם בדיקת תפקודי ריאות. מיותר לציין כי במידה ויימצאו בבדיקות הטרום ניתוחיות בעיות או זיהומים מסוג כלשהו, יידחה הניתוח לאלתר (אין להיבהל מכך, לעיתים גם צננת קלה יכולה לגרום לניתוח להידחות ואין בכך דבר).
תתכן גם פגישה עם רופא מרדים על מנת לקבוע את אופן ההרדמה האידיאלי במהלך הניתוח. למעט הפסקת נטילת תרופות מדללות דם (מסוג קומדין או אספירין) אין ליטול שום צעד מיוחד נוסף לפני ניתוח מתיחת בטן ואף לא לפצוח בדיאטה כלשהי על מנת שלא לפגום בתהליך ריפוי הפצעים לאחריו. לכשיקבע הניתוח, יידרש המטופל לצום כ-6 שעות לפניו וללבוש חגורת בטן.
במהלך ניתוח מתיחת בטן, מבצע המנתח חתך אופקי מעל אזור המפשעה וחתך נוסף סביב אזור הטבור על מנת לשחרר אותו מרקמת העור העוטפת אותו, עד לקבלת צורת האות V. המנתח מפריד בין העור לבין פנים הבטן עד לאזור הצלעות, על מנת לחשוף את תוך הבטן והשרירים. לאחר מכן מקרב המנתח את שרירי הבטן זה לזה מהדק ותופר אותם ובנוסף מהדק את העור מעליהם. יש לציין כי פעמים רבות נוצר הצורך ליצור חור טבור חדש במקום חור הטבור הקודם אשר הוסר עם שאריות העור. במידה ואובחן כי יש צורך ב"מיני" מתיחה בלבד, תעשה זו אך ורק באזור הבטן התחתונה, ללא נגיעה באזור הטבור. ניתוח מתיחת בטן מתבצע בדרך כלל תחת הרדמה מלאה, שכן הרדמה חלקית יכולה להסב אי נוחות למטופל, כאשר הניתוח מתמשך בין שעתיים לחמש שעות (במקרה של ניתוח "מיני", בין שעה לשעתיים).