ורידים ברגליים, הנקראים לעתים גם דליות (varicose veins), נוצרים כתוצאה משיבוש במנגנון השסתומים החד כיווניים, המכוונים את זרימת הדם מהרגליים אל הלב ובניגוד לכוח המשיכה. גם לחץ ועומס המופעלים על הרגל, מידת הגמישות והחוזק של הורידים עצמם וזרימת דם תקינה, קשורים בהופעה של ורידים ברגליים. הדם המצטבר בתוך ורידי הרגליים גורם לניפוח שלהם, כך שהם הופכים בולטים ונראים מבעד לעור הרגליים. מדובר בתופעה ששכיחותה עולה עם הגיל והיא מושפעת גם מנתונים גנטיים. במידה ומדובר בהופעת ורידים ברגליים כתוצאה מהרס של השסתומים בלבד, טיפולי המניעה יעילים פחות ויהיה צורך לבצע טיפולי העלמת ורידים. במידה ומדובר בשילוב של הרס שסתומים יחד עם ורידים חלשים, עומס רב או מחזור דם לא תקין, ניתן לעשות יותר על מנת למנוע הופעתם של ורידים ברגליים.
גמישות הורידים וזרימת הדם מושפעים מהרגלים יומיומיים, כגון תזונה ושמירה על כושר. מומלץ להמעיט בצריכת מלח, להימנע מעישון, להרבות באכילת סיבים ולשמור על משקל תקין. בעלי עודף משקל נמצאים בסיכון גבוה לפתח ורידים בולטים ברגליים, ועל כן למי שסובל ממשקל עודף ההמלצה העיקרית היא להוריד במשקל. קיימים מספר צמחים המסייעים בכיווץ ורידים, בחיזוק דפנות הורידים ובשיפור גמישותם, ביניהם: ערמונית הסוסים, עצבונית החורש ועוד. אלו יעילים בעיקר בלקיחה פנימית ולא במריחה חיצונית בצורת משחה או ג'ל, אולם בכל מקרה יש להתייעץ עם הרבליסט או נטורופת לפני תחילת השימוש.
פעילות גופנית תורמת אף היא לזרימת דם תקינה ובין השאר מסייעת למנוע הופעת ורידים ברגליים. ניתן להתייעץ עם רופא ספורט או רופא משפחה לגבי פעילויות מומלצות לשיפור מחזור הדם – אולם כמעט כל פעילות ספורטיבית משפרת את מחזור הדם. מצד שני, לא כדאי לעסוק בפעילויות בהן קיים מאמץ רב על הרגליים ושרירי הרגליים, כגון הרמת משקולות ואפילו ריצה.
מומלץ לא להקשות על מעבר תקין של הדם מהרגליים אל פלג הגוף העליון. לבישת בגדים הדוקים באיזור הרגליים, המותניים והמפשעה עלולים להפריע לזרימת הדם. כמו כן, מומלץ להימנע מהליכה יומיומית בנעליים בעלות עקב גבוה ולהקפיד על נעליים נוחות המספקות תמיכה נאותה לרגל ולכף הרגל.
פתרון נוסף המסייע למניעת ורידים ברגליים הוא לבישת גרב אלסטית, שפועלת על פי מנגנון מניעתי שונה – היא אינה מאפשרת לורידים להתנפח ובכך 'דוחקת' את הדם כלפי מעלה, ומונעת ממנו להצטבר בכמות כזו שתגרום להתרחבות הוריד. גרב אלסטית מומלצת במיוחד, כמניעה, למי שנמצא בקבוצת הסיכון להופעת ורידים ברגליים – למשל נשים בהריון, שעומדות זמן ממושך על הרגליים. כאשר קונים גרב אלסטית כדאי לערוך מדידה בחנות ולוודא שאכן הגרב לוחצת על הרגל כנדרש – לא קטנה מדי מצד אחד, ולא רחבה ורופפת מדי, מצד שני.
עמידה ממושכת על הרגליים או מאמץ מתמשך הנדרש משרירי הרגליים עלולים לעודד הופעת ורידים ברגליים – לכן מומלץ לא לעמוד במשך זמן רב על הרגליים. מי שנדרש לעמידה ממושכת במסגרת עבודה, רצוי לקחת כל שלושים דקות הפסקה ולשבת עם רגליים למעלה, כך שיהיו בגובה המותן או יותר, למספר דקות. גם ישיבה ממושכת כאשר הרגליים מונחות על הריצפה אינה מומלצת אם מעוניינים למנוע הופעת ורידים ברגליים. גם כאן הרמת הרגליים למספר דקות, לאחר כל חצי שעה של ישיבה, יכולה לסייע. בנוסף, ניתן 'לעבוד' על מניעת ורידים ברגליים במהלך הלילה, ולישון כאשר הרגליים מורמות ונתמכות בכרית עבה או שמיכה מגולגלת.
אחד הגורמים להרס מנגנון השסתומים ולהופעת ורידים ברגליים, בקרב מי שקיימת אצלם נטייה גנטית לכך, הוא הריון. אין טעם להימנע מהריונות, אולם כדאי לדעת שקיים סיכוי גבוה להופעת ורידים ברגליים או החמרה במידת הבולטות של ורידים קיימים במהלך ולאחר הריון. לפיכך במהלך הריון מומלץ להקפיד שבעתיים על כללי המניעה.