יישור שיניים למבוגרים מאפשר לתקן מראה של שיניים בולטות, עקומות או חסרות ובעיות סגר גם בגיל מבוגר. מבוגרים הפונים לטיפול יישור שיניים משתייכים לרוב לקבוצת הגיל 24-35, או 50 ומעלה. חלקם מבקשים לתקן בעיות אסתטיות ותפקודיות שהתחילו אצלם עוד בילדות ולא טופלו, וחלקם מגיעים כתוצאה משינויים במשנן (מערכת השיניים) שהתחילו בגיל מבוגר וגרמו לתזוזה של השיניים.
מצבים רבים מצריכים יישור שיניים למבוגרים, ביניהם: שיניים עליונות או תחתונות בולטות, שיניים ש'עולות' זו על זו, סגירת לסתות לא טובה (שמפריעה באכילה, גורמת חיכוך של השיניים ומובילה להיחלשות ולתזוזות של השיניים), שיניים חסרות שמשנות את מיקום יתר השיניים, תזוזה של שיניים שנובעת מגיל או מחלות ודלקות חניכיים - ועוד.
יישור שיניים למבוגרים יכול להתבצע בלסת עליונה או תחתונה וכן בשתי הלסתות בו זמנית. רופא השיניים בודק האם צמחו שיני בינה, האם קיימות מחלות או דלקות חניכיים, האם השיניים והעצמות חזקות דיין ומה מצב הלסתות. במקרים מורכבים נעשית התייעצות עם רופא פה ולסת או פריודונט (רופא חניכיים) על מנת לבנות תכנית טיפולית מתאימה.
לאחר שלבי ההכנה כגון עקירה, ניקוי השיניים או טיפול בדלקת אם קיימת, מתחיל הטיפול. גופים קבועים שמשמשים למטרת יישור שיניים למבוגרים הם מין סמכים או טבעות, שמודבקים בדבק מיוחד על השיניים בצידן הקדמי או האחורי ויוצרים מעין 'גשר'. ביניהם מושחל חוט ברזל עדין או גומיות. לאחר הרכבת ה'גשר' יש להגיע אחת לחודש לרופא השיניים, כדי שימתח את החוט/הגומיות. כל פגישה כזו מלווה בתחושת לחץ ואי נעימות – בשיניים, בלסת ובחניכיים - למשך יום או יומיים, והרגשה שהשיניים כאילו עומדות להתפרק. זאת בשל הלחץ הגבוה שנוצר. הסמכים יכולים להיות עשויים ברזל, חרסינה, פלסטיק או חומר אחר ובגדלים שונים.
מתקני יישור שיניים למבוגרים שניתנים לשליפה (קשתיות או פלטות) מצריכים לקיחת מידות אישיות במרפאה והכנת המתקן במעבדה מיוחדת. לאחר שהמתקן או סט המתקנים מוכן, יש להגיע אחת לשבועיים למרפאה, כדי להחליף את המתקן הנשלף ולצורך מעקב.
יישור שיניים למבוגרים הוא תהליך איטי והדרגתי שנמשך בין חצי שנה לשנתיים ויותר. השיניים נסוגות, מסתדרות במקומן, מתיישרות ונדחפות פנימה, או זו אל זו. כאשר מסתיים הטיפול, ההרגשה היא הקלה עצומה שנובעת מהסרת המתקן ומהידיעה שהטיפול הסתיים, פחות מאשר התלהבות מהמראה החדש. זאת כיוון שהשינוי הוא הדרגתי, ומתרחש מיום ליום ומשבוע לשבוע. גם תפקודים כגון אכילה ונשימה משתפרים. עין בלתי מיומנת לא יכולה להבחין שהאדם עבר יישור שיניים והמראה טבעי ויפה.
ישור שיניים למבוגרים לא טומן בחובו סיכונים, כל עוד הדבר נעשה במרפאת שיניים מוסמכת וטובה, ורופא השיניים הוא אורתודנט אחראי. טיפולי שיניים שנעשים על ידי רופא חובבני וללא התייעצות עם מומחים במידת הצורך, עלולים להוביל לאובדן של שיניים. במיוחד צריכים לשים לב אנשים עם חריגות בלסת או מחלת חניכיים מתקדמת.
תופעות הלוואי של יישור שיניים למבוגרים הן תחושת לחץ בשיניים בכל מפגש תחזוקה במרפאה. חשוב להקפיד במהלך הטיפול על היגיינת פה כדי למנוע סיכוי לעששת שעשויה להתפתח כתוצאה משאריות אוכל ופלאק על מתקן היישור ובינו לבין השיניים.
בסיום הטיפול צפוי שינוי מזערי במראה הפה, במיוחד כשהיישור מיועד לגרום לנסיגה דרמטית של שיניים בולטות. יישור שיניים בולטות שמתבצע בלסת העליונה, עשוי לגרום לשפה העליונה לסגת מעט פנימה ביחד עם השיניים. כתוצאה הפה עשוי 'להתרחק' מעט מהאף, או שהשפה העליונה תיראה דקה מעט יותר. ברוב המקרים השינויים האלה הם זניחים ביחס לשיקול האסתטי והתפקודי שמוביל את רוב המטופלים לבצע יישור שיניים למבוגרים.