מחזור צמיחת השיער שלנו נמשך שלוש שנים, במהלכם השערה צומחת ולאחר מכן נכנסת למצב של מנוחה, נושרת וזקיק שערה חדש מנץ וצומח במקומה. באופן נורמאלי, נמצאות 90% מהשערות בשלב הצמיחה ועשרה האחוז הנותרות נמצאות בשלב המנוחה והנשירה, כך שמצב נשירת שיער של עד כ-100 שערות ביום הוא נורמאלי וטבעי.
נסיבות מסוימות, סביבתיות ופנימיות, עשויות לערער את המחזוריות הטבעית של צמיחת או נשירת השיער ולהוביל לתופעה של נשירת שיער מוגברת ו/או דלדול והחלשה של השערה ואיכותה: חסרים תזונתיים, חומרים כימיים שהשיער בא עימם במגע, הפרעות בזרימת הדם לקרקפת, מחלות עור, לחצים נפשיים, שינויים הורמונאליים ועוד.
התופעה של נשירת שיער לאחר לידה היא תופעה שכיחה וטבעית הנגזרת, בראש ובראשונה, מהשינויים ההורמונאליים הכבירים המתחוללים בגוף האישה במהלך ההיריון ולאחריו. במהלך ההיריון מופרשים הורמונים אשר מאטים את קצב מעבר השערה משלב הצמיחה לשלב המנוחה והנשירה והשיער נראה סמיך יותר ועבה יותר. עם הלידה יורד מינון ההורמונים הללו בגוף ובמהלך חודש עד חמישה חודשים לאחר מכן, רבות מהשערות שהיו במצב צמיחה עוברות בבת אחת לשלב המנוחה והנשירה, דבר הגורם לתופעה של נשירת שיער מוגברת. למרבה השמחה, נשירת שיער לאחר לידה היא תופעה חולפת וברוב המקרים תשוב צפיפות השיער ומחזוריות הצמיחה-נשירה לקדמותה כחצי שנה עד שנה לאחר הלידה.
למרות שהתופעה של נשירת שיער לאחר לידה היא תוצאה טבעית של השינויים ההורמונאליים עליהם הסברנו, קיימים גורמים נוספים העשויים להחמיר את מימדיה ולהאריך את משכה. אחד הבולטים והמרכזיים בין הגורמים הללו הוא נושא התזונה. תקופת ההיריון והלידה מאופיינת לא רק בשינויים הורמונאליים, אלא גם בצריכה מוגברת של חומרים חיוניים הקיימים בגוף כגון ויטמינים ומינרלים והידלדלות המאגרים של חומרים חיוניים אלה בגוף. ידוע זה מכבר, כי התזונה משחקת תפקיד מכריע בבריאותנו הפיזית והפסיכולוגית בכלל ובבריאות השיער ואיכותו בפרט, כך שאין זה פלא שחסכים תזונתיים בעקבות ההיריון עשויים להחמיר את התופעה של נשירת שיער לאחר לידה ולהפכה לבעיה של ממש – השיער עשוי לנשור ביתר שאת ומעבר לזמן המצופה וגדלים הסיכויים שהוא לא ישתקם ויחזור לצפיפותו טרם ההיריון.
השבת החומרים החיוניים לגוף באמצעות תזונה נכונה, אם כן, חשובה מאוד לאיכות ובריאות השיער ולהשבת האיזון הטבעי של מערכות הגוף השונות שהתערער בעקבות ההיריון והלידה. תזונה כזאת יכולה לצמצם נשירת שיער לאחר לידה והיא כוללת צמצום צריכת מזון מתועש ולא מזין והגדלת צריכת מזונות העשירים בויטמינים, מינרלים וחלבונים – החשובים כולם לבריאות השיער - כגון ירוקת ופירות טריים, קטניות, אגוזים וזרעים, בשר, ביצים ומוצרי חלב. לבניית תפריט מאוזן ומזין רצוי לפנות לאנשי מקצוע – תזונאים ונטרופתים מוסמכים – אשר יתאימו תפריט אישי ובמידת הצורך, ימליצו על נטילה מושכלת של תוספי תזונה למיניהם.
מלבד תזונה נכונה, ישנם צעדים נוספים להתמודדות עם תופעה של נשירת שיער לאחר לידה. באופן כללי, יש להתייחס אל השיער ביתר זהירות ועדינות הווה אומר, לייבשו בעדינות במגבת לאחר השטיפה, להברישו בעדינות במברשת רכה, להשתמש במוצרי שיער המכילים יותר חומרים מזינים וטבעיים ופחות רעלים וכימיקאלים, לאמץ תסרוקת לא הדוקה ולהמתין עם צביעות, החלקות שיער ושאר מניפולציות עד לאחר שוך הסערה. בנוסף, אפשר לעסות בעדינות את הקרקפת כדי לעודד זרימת דם וחומרי הזנה לזקיקי השיער ולטפל ולהזין את השיער והקרקפת במסכות טבעיות.
במקרים של נשירת שיער לאחר לידה אשר נמשכת זמן רב מהמצופה (יותר משנה לאחר הלידה) או שינוי קיצוני בצפיפות השיער ועוביו, כדאי לפנות לרופא עור. במקביל, מכיוון שגם לחצים ומתחים נפשיים יכולים להחמיר את התופעה של נשירת שיער לאחר לידה, מומלץ כמובן, לשמור על קור רוח עד יעבור זעם.