התייעצות עם רופא – כמו בכל ניתוח פלסטי, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי לפני ההחלטה לבצע הקטנת חזה לגבר בעקבות התופעה של גניקומסטיה. לפגישת הייעוץ שתי מטרות עיקריות:
בדיקות רפואיות– גניקומסטיה יכולה לנבוע גם מבעיות רפואיות, לכן יש צורך לבדוק את מקורה. ניתן לבצע את הבדיקות גם אצל רופא המשפחה לפני ההתייעצות עם הרופא המומחה, ובמידת הצורך הוא יפנה אותך לאנדוקרינולוג (רופא המתמחה במערכת ההורמונלית). הבדיקות כוללות בדיקת שדיים, בדיקת תפקודי כבד (גניקומסטיה עלולה להצביע על תפקוד לקוי) ובדיקה של ייצור ההורמונים (כדי לבדוק האם ישנם הורמונים עודפים בדם). בנוסף, הרופא יבדוק אפשרות לבעיית גניקומסטיה משפחתית ולהשפעה אפשרית של גורמים חיצוניים, כגון תרופות. במקרים נדירים ביותר עלול להתעורר חשד לגידול בשד, ואז ימליץ הרופא על בדיקת ממוגרפיה. קבלת תוצאות תקינות מכל הבדיקות היא תנאי הכרחי לביצוע ניתוח גינקומסטיה.
זיהוי דרגת גניקומסטיה – לבד מהמקרים שהוזכרו לעיל, הסיבות לגניקומסטיה אינן תמיד ברורות. החלוקה לסוגים נעשית אפוא על פי רמות חומרה:
1. בליטה קטנה ומורגשת של הפטמה והעטרה (העור שמסביב לפטמה), אך לא של השד עצמו. בד"כ בדרגה זו ניתן להרגיש גוש עגול בקוטר סנטימטרים בודדים מתחת לפטמה. דרגה זו אופיינית בד"כ למתבגרים ולצעירים.
2. בליטה בינונית של השד ללא עור מדולדל.
3. בליטה בינונית של השד עם מעט עור מדולדל.
4. בליטה משמעותית של השד ועור מדולדל רב. בדרגה זו ניתן להבחין בשדיים מפותחים שצורתם דומה לצורת החזה הנשי.
חשוב לאבחן, מלבד הדרגה של גניקומסטיה, גם את סוגה: האם מדובר ברקמת שד מוגדלת יתר על המידה, או שמדובר ברקמת שומן עודפת שהצטברה באזור החזה. האבחנה תבוצע ע"י הרופא והיא חשובה הן לדרך הטיפול והן לאיתור בעייתיות אפשרית. עם זאת, כאמור, כל אחד מסוגי ומדרגות גניקומסטיה יכול גם להופיע ללא סיבות מוגדרות וללא חריגות בריאותית אחרת.