שילוב של שאריות מזון, רוק וחיידקים הנמצאים בפה יוצר חומר הנקרא 'פלאק', חומר זה נוטה להידבק לשיניים, ובעיקר לחיבור בין השיניים לחניכיים, והוא הגורם הראשי לעששת ולריקבון שיניים. ישנם אנשים שאצלם הפלאק נראה לעין ולעיתים אף מופיע בגוון כהה אשר יוצר מראה לא אסתטי. מלבד פעולות יומיומיות להסרת הפלאק, כמו צחצוח שיניים ושטיפות פה, ישנו טיפול מיוחד אצל שיננית המיועד למטרה זו - ניקוי אבנית (נקרא גם הסרת אבן שן). בטיפול זה משתמשים השיננית או רופא השיניים במכשירים מיוחדים המיועדים להסרת אבנית בשן, שהיא למעשה פלאק שהתקשה על השיניים. ניקוי האבנית תורם רבות לבריאות השיניים והחניכיים, כמו גם למראה האסתטי שלהן.
הטיפול לא רק מתאים לכולם, אלא מומלץ לכל אדם- גם מי ששיניו בריאות. בניגוד לחששות רווחים, ניקוי אבנית בשיניים אינו מסוכן לנשים בהריון. ניתן לעבור הסרת אבן שן גם בגיל צעיר ובתנאי שכבר צמחו כל השיניים הקבועות. הטיפול מומלץ במיוחד למי שעומד לעבור טיפולי שיניים – שיניים נקיות מפלאק עשויות לסייע להצלחת טיפולים דנטליים ולהחלמה מהם. בנוסף, ניקוי אבנית יכול לתת מענה לבעיות כמו שיניים מוכתמות או שחורות ואף להלבין את השיניים במידת מה (אם כי זו אינה מטרת הטיפול).
ע"פ רוב אין צורך בהכנות מיוחדות לפני טיפול של ניקוי אבנית. במידה וקיימים בפה תחליפי שיניים כמו כתרים לשיניים או מילואה יש לבדוק את עמידותם לפני הסרת אבנית בשיניים אך ניתן בהחלט לטפל בהן כבשיניים רגילות.
| | | 1 | | | |
| |
|
בד"כ ניתן לעבור ניקוי אבנית בשיניים ללא הרדמה, אולם במקרה של חניכיים רגישות, הצטברות כמות גדולה של אבנית בשן, או חרדה עמוקה, אפשר לבצע אלחוש מקומי. ע"פ רוב, הטיפול כרוך באי-נוחות כלשהי, אך לא בכאבים חזקים. אם בכל זאת אתם חשים בכאב, אל תתביישו ליידע את השיננית שתוכל להקל על הכאב בעזרת אלחוש או נקיטת זהירות יתרה במהלך ההליך של הסרת אבן שן.
במידה ואתם סובלים מחניכיים רגישות או הצטברות גדולה מאוד של אבנית בשן, ניתן אף לבקש זריקת הרדמה מרופא השיניים בטרם תחילת הטיפול, אך לרוב, ובוודאי כאשר מקפידים לבצע טיפול להסרת אבנית אחת לחצי שנה, הדבר אינו נדרש.
השיננית משתמשת במכשירים מיוחדים (הן חשמליים והן ידניים) כדי לגרד את שכבת הפלאק הקשה מהשיניים ומהחניכיים. המכשירים החשמליים משמשים להסרת חתיכות האבן הגדולות, והידניים מיועדים להשלמת ניקוי החתיכות הקטנות יותר. בד"כ המכשירים החשמליים מערבים השפרצת זרם מים על מנת להרגיע את האזור ולהקל על הניקוי. לעיתים בתום הטיפול השיננית משחיזה מעט את פני השיניים על מנת להחליק אותן. בנוסף, במקרים בהם יש צורך בחיזוק השן ניתן גם לפזר ג'ל, קצף או אבקת פלואור על השיניים בתום ההליך של הסרת אבן שן.
בשעות שלאחר טיפול ניקוי אבנית בשיניים, עלולים להופיע מעט כאבים ורגישות בפה אשר צפויים לחלוף בימים הסמוכים לטיפול. אם יש צורך בטיפולי שיניים נוספים מומלץ להמתין עימם מספר ימים עד להחלמת האזור. יש לשמר את התוצאות ע"י שמירה על היגיינת הפה, כפי שתסביר לכם השיננית.
על פי רוב, ניקוי אבנית מותיר את הפה נקי דיו למשך כחצי שנה. לאחר זמן זה יש לחזור לשיננית לטיפול נוסף. במקרים של מחלות חניכיים, או של הצטברות רבה מהרגיל של אבנית בשן, יש לחזור על הטיפול לעיתים תכופות יותר- כל 3 חודשים לערך.
טיפול ניקוי אבנית בשיניים אינו מסוכן כלל, אולם במקרים בהם השיננית או הרופא נוהגים באגרסיביות ייתרה במהלך הניקוי, עלולים להיגרם כאבים חזקים יותר מהכאבים הרגילים ולהותיר אתכם עם חוויה לא נעימה. בכדי למנוע זאת מומלץ לפנות לשיננית מנוסה ובעלת המלצות. במידה ומספר ימים לאחר טיפול הסרת אבן שן אתם עדיין חשים בכאבים או סובלים מדימום או נפיחות יש לפנות לבדיקה אצל רופא השיניים או אצל השיננית המטפלת.