יש אנשים מסוימים שעבורם האוזניים הן מקור למבוכה רבה. לא כולם נולדים עם אוזניים מושלמות, ולעיתים הן בולטות מעבר לרצוי. מום זה גורם לאי נעימות רבה כבר מגיל צעיר, ואנשים רבים מגיעים כבר בתקופת זו להתייעצות אצל פלסטיקאי.
"בבדיקת הפציינט או הפציינטית הסובלים מאוזניים בולטות אנו נבחין בהשטחה בדרגות שונות של הקפל בתוך אפרכסת האוזן ו/או בהגדלה ניכרת של הסחוס הקעור בפתח תעלת האוזן החיצונית", מסביר ד"ר אבי ויינברג, מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית, עם תת התמחות בתחום מומים מולדים. לטענתו, הגיל המינימאלי לביצוע ניתוח תיקון הוא 8 – 10 שנים, כשהאוזן הגיעה לכ- 80% מגודלה הסופי. "במקרים בהם אנו מגלים מצוקה נפשית של הפציינטים, ניתן לנתח אף בגילים צעירים יותר", הוא מוסיף.
לאחר התייעצות עם כירורג פלסטי מומחה, חבר באיגוד של הכירורגים הפלסטיים, וביצוע הבדיקות הנדרשות, מתבצע הניתוח בהרדמה מקומית או כללית. הניתוח מבוסס על כריתת עור בחלק האחורי של האוזן, שיחזור הקפל בתוך האפרכסת באמצעות תפרים, ולבסוף הקטנת הסחוס הקעור בפתח תעלת האוזן החיצונית.
"חלק בלתי נפרד מהניתוח הינו חבישה בצורת קסדה, אותה אין להסיר במשך כ-10 ימים, וזאת במידה ואין תלונות על כאבים חריגים", מסביר ד"ר ויינברג. "אין מדובר בניתוח כואב ואי הנוחות המינימאלית מטופלת בקלות ע"י משככי כאבים. במהלך הימים הראשונים חשוב טיפול אנטיביוטי". לאחר 10 ימים מורידים את החבישה והתפרים מאחורי האוזן. ד"ר ויינברג ממליץ לישון עם סרט אלסטי המצמיד את האוזניים לקרקפת במשך חודש לאחר הניתוח.
כמו בכל ניתוח, גם בניתוח הצמדת אוזניים יכולים להופיע סיבוכים. מלבד הסיבוכים אשר יכולים להופיע בכל ניתוח - דימום, זיהום וצלקת לא יפה, הסיבוך האופייני ביותר לניתוח זה הוא השטחה חוזרת של הקפל הסחוסי בתוך האפרכסת, סיבוך הדורש התערבות כירורגית מתקנת.
לאחר תקופת ההחלמה, מדווחים המטופלים על אוזן במראה "נורמלי" לחלוטין, ובמידה והמנתח טוב ומקצועי, איש לא יידע שעברתם ניתוח באוזניים. לפעילות גופנית ניתן לחזור עם הסרת החבישה, כלומר- 10 ימים לאחר הניתוח. עם זאת, יש להימנע ממשחקי כדור וספורט אגרסיבי אחר כחודש ימים לאחר הניתוח.
באדיבות ד"ר אבי ויינברג