תחום תאי הגזע נחשב לעתיד של עולם הרפואה, כולל הרפואה האסתטית. ד"ר מיכאל שפלן מסביר על תאי גזע והשימוש בהם בהליך השתלת שומן
מאת: ד"ר מיכאל שפלן
המנתח הפלסטי מתמודד לעיתים קרובות עם מצבים בהם הוא נדרש למלא נפח חסר או להוסיף נפח ורקמות באזורי גוף שונים.
אחת האפשרויות העומדת לרשותו היא השתלת שומן. במהלך השנים עלה כי קליטה מוצלחת של השומן באזור המקבל תלויה בין היתר בריכוז תאי הגזע שבשומן המוזרק. מסתבר שתכולת תאי גזע בוגרים כרקמה שומנית גבוה פי 100 עד פי 1000 מרקמת מח עצם. מאחר וניתן לשאוב שומן בקלות יחסית אצל כמעט כל אדם ולעיתים קרובות בהרדמה מקומית – הופך משאב השומן מקור חשוב לקבלת תאי גזע בוגרים.
מהם תאי גזע?
תאי גזע הם ייחודיים - בשל היכולת שלהם לבנות מחדש רקמה חדשה מהסוג שאליה הם מוזרקים. תאי גזע הם מאבני היסוד של התפתחות גוף אדם ומהם יכולה להיבנות כמעט כל רקמה בגופנו: שריר לב, שריר שלד, כבד, לבלב, כלי דם, סחוס, שומן ועוד.
השימוש בתאי גזע מתבצע לצרכים רבים, ביניהם: עידוד צמיחת כלי דם חדשים, שיקום המערכת הלימפטית, זירוז תהליכים אנזימטים בוני רקמה וייצור ושיקום תאים חדשים מהסוג של הרקמה הסובבת אותם. העשרת השומן המוזרק בתאי הגזע משפרת במאות אחוזים את סיכויי הישרדותו לצמיתות.
תאי גזע נמצאים בעוברים ובחבל הטבור, כך שחלון ההזדמנויות למצוא אותם ולהשתמש בהם הוא קצר. תפקידם של תאי גזע עובריים הוא לבנות את כל אברי גוף האדם, לא לתקן אותם. לעומת זאת, תאי גזע בוגרים דומים במידה רבה לתאי הגזע העובריים, נמצאים בלשד העצמות (מוח עצם), בשומן וכמעט בכל רקמה בגוף האדם, גם אם במידה מועטה.
תפקידם של תאי גזע בוגרים הוא לתקן רקמות פגועות ופצעים, מנזקי חולי, טראומה, הקרנות, סכרת, אי ספיקת דם ורידית או עורקית ועוד.
איך בעצם זה עובד?
תחילה שואבים שומן למזרק, ממקום בגוף עליו מחליטים מראש ושבו קיים שומן כגון: מותניים, ישבן, בטן, ירכיים וכדומה. המטרה היא שהמקום ממנו שואבים את השומן לא יפגע ואפילו יחוטב גם הוא. חלק מהשומן הנקי עובר תהליך סינון, שבמהלכו מופרדים תאי הגזע מתאי השומן. את תאי הגזע מוסיפים לשומן (שלא עבר תהליך הפרדה) ובכך עולה ריכוז תאי הגזע בשומן שמוזרק חזרה למקום הנבחר.
תאי הרקמה באזור המקבל, המקיפים את טיפות תאי השומן, יזינו ויקלטו אותם במקומם החדש כך שתוך זמן קצר יהפכו לחלק אינטגראלי של הרקמה בה הם הוזרקו.
השימוש הרבגוני בהשתלת תאי גזע
מחקרים קליניים עכשוויים בודקים את יעילותם של תאי גזע בוגרים ממקור שומני בטיפול במחלות שריר הלב, בעורקים, בלבלב, במחלת פרקינסון ובמכלול רחב של מחלות נוספות.
מזה עשר שנים מבוצעות השתלות שומן למטרות אסתטיות ושחזוריות באזור הפנים, השדיים ואזורים אחרים הזקוקים לתיקון ועיצוב.
הניסיון הרב שהצטבר בהשתלות השומן בעבר הוביל לשתי תובנות:
האחת - שהשתלת שומן גורמת לא רק לשיפור הנפח, הריפוד והצורה באזור בו היא מוזרקת, אלא שהיא גם משפרת, משקמת ומתקנת את איכות הרקמה והעור שמסביבה.
השנייה - שהשתלת שומן נספגת בחלקה, מסיבות לא ברורות ניסיון העבר של רופאים שונים הראה ש 30% עד 70% מהשומן שהושתל נספג בגוף.
תצפיות אלו מעידות ששיטות השאיבה, הטיפול בשומן וטכניקת הזרקתו היו לא אחידות, ולכן לא הובילו לתוצאות סטנדרטיות.
מחקרים מראים כי העשרת שתל השומן בתאי גזע מפחיתה משמעותית את סיכויי ספיגת השומן באזור המושתל, ומגדילה במאות אחוזים את ה"הישרדות" שלו במקום אליו הוזרק.
הצלחת השתלת שומן תלויה במידה רבה בארבעה גורמים:
1) צורת השאיבה של השומן
2) אופן הטיפול בשומן שנשאב
3) שיטת השתלת השומן
4) ריכוז תאי הגזע בשומן.
לכל אחד מהגורמים שצוינו השפעה מכרעת על היקלטות והישרדות השומן שהושתל.
השימושים הקליניים של השתלת שומן מועשר בתאי גזע בכירורגיה האסתטית כפי שתוארו עד כה הם רבים:
- הגדלת שדיים.
- תיקון א-סימטריה של השדיים.
- נשים שעברו כריתה חלקית והקרנות שגרמו לעיוות בשד המטופל
- תיקון פגמים במראה השד לאחר כריתת גידולים סרטניים (lumpectomy).
- שחזור שדיים אחרי כריתה, עם או בלי שתלי סיליקון.
- תיקון שקעים או פגמים כתוצאה מניתוחים אסתטיים קודמים.
- שימוש בשומן מועשר בתאי גזע כחומר מילוי לפנים במהלך מתיחת פנים, הזרקה לקמטים וקפלים.
- הצערת פנים על ידי השתלת שומן בלבד לפנים שקועות.
- מילוי פנים במחלת רומברג.
- עיצוב בית החזה במחלת פולנד.
- שיפור מראה צלקות.
השימוש ב"רקמת שומן" כחומר מילוי היא מבטיחה, שכן מדובר ברקמה זמינה, הניתנת להשגה בצורה פשוטה יחסית. בנוסף, אפשר להזריק תאי גזע בוגרים ממקור שומני גם לפצעים כרוניים שלא נרפאים מסיבות שונות. השימוש בשומן מונע את הסיבוכים האפשריים בהשתלת גוף זר או חומרים סינטטיים.
לסיכום
השימוש בהשתלת שומן מועשר בתאי גזע והשימוש בתאי גזע בוגרים ממקור שומני - נראה מבטיח. אפשר רק לשער את מידת השימוש ברפואה הכללית בכלל והרפואה האסתטית בפרט בחידושים שעולים מהשימוש בתאי גזע בוגרים ממקור שומני.
המאמר באדיבות ד"ר מיכאל שפלן